Kunst in de Kalahari


Diep in de Kalahari laat een groep San/Bushmen kunstenaars hun verre verleden
herleven. De geboorte van het KURU Art Project; In 1991 bracht een groep San/Bushmen uit D’kar samen met Braam le Roux, toen de projectleider van Kuru Development Trust, een bezoek aan de Tsodilo Hills met rotstekeningen van hun voorouders. De San/Bushmen waren diep onder de indruk
en zeiden bij hun terugkomst: “dat kunnen wij ook”.

Na een workshop schilderen op textiel werden 2 van de mooiste doeken gestuurd naar het museum: National Art Gallery In Gaborone de hoofdstad van Botswana. Het museum kocht de doeken voor hun vaste collectie. Een mooi begin! Tegenwoordig werken zij bij voorkeur met olieverf op opgespannen canvas.

Op dit moment zijn er zo’n 20 kunstenaars betrokken bij het project, waarvan 6 vrouwen. Er spreekt uit hun werk heimwee naar het verleden in de Kalahari. De vrouwen schilderen met name vruchten van het land, vogels, hun sieraden en kledingstukken. De mannen richten zich vooral op wilde dieren, mythische figuren en de jacht.

Kuru heeft een voltijd kunst-coördinator Maude Brown en San/Bushmen assistenten in dienst. Inmiddels is er in 15 landen geëxposeerd, 160 tentoonstellingen wereldwijd, waaronder 25 in Nederland.

Kuru Art kaarten

De Kuru Art kaarten zijn te bestellen via het contactformulier. De kaarten kosten € 2,25 per stuk. De complete set van 8 kaarten kost € 16,-.