KSG bracht twee boekjes uit:

 1. Sporen in de Kalahari” (Anke Kooke) over Bushmen, Kunst en overleven in deze woestijn. Dit boekje vertelt over de rotskunst en de traditionele cultuur van de Bushmen en beschrijft hoe de Europeanen, vooral Nederlanders en Britten en de Bantoestammen uit het Noorden gedurende de laatste eeuwen jachtgronden van de Bushmen in beslag hebben genomen. Het boekje is te bestellen voor € 7,50 (excl. verzendkosten) via het contactformulier.

 2. Fabels uit de Kalahari”, tien Bushmenverhalen opgetekend in de Nederlandse Taal bij de houtvuurtjes voor de hutten van de Bushmen. Gekoppeld aan etsen en andere tekeningen van de hedendaagse San kunstenaars. Dit boek geeft op een bijzondere manier een stem aan de Bushmen/San, het oudste volk ter wereld.

  Het eerste deel bestaat uit oude verhalen, fabels, die door de San in Zuidelijk Afrika van generatie op generatie werden doorverteld. Naast de verhalen staan voorbeelden van de prachtige hedendaagse schilderkunst van het San Art Project in Botswana.

  Het tweede deel van het boek beschrijft de geschiedenis van de San en hun huidige situatie. De San zijn door de eeuwen heen door andere volken onderdrukt en verdreven. Ze trokken zich steeds verder terug en leven nu nog in Namibië en Botswana en in kleine groepen in de Kalahari-woestijn. Ondanks hun kwetsbare positie hebben een aantal San-groepen zich weten te handhaven. Dankzij hun enorme levenskracht en de steun van betrokken ‘ontwikkelingswerkers’ zijn er de laatste decennia initiatieven ontwikkeld die ook voor ons een bron van inspiratie kunnen zijn.

  Nieuwsgierig geworden? Het boek kost € 15,- (excl. verzendkosten). U kunt dit mooi vormgegeven boek bestellen bij de Kalahari Support Group via het contactformulier. Lees ook meer op deze pagina: Stichting Taaibosch en hier over de presentatie van het boek.

 3. Voices of the San” Samengesteld door Willemien Le Roux en Alison White (Engels)Het boek geeft een zeldzaam inzicht in de levens van de San, de ‘First Peoples’ van Zuidelijk Afrika.Hoewel veel boeken zijn geschreven over de San, is dit de eerste internationale publicatie waarin de San van vandaag hun eigen verhaal vertellen in hun eigen woorden. Jonge San interviewers zijn hun dorpen rondgegaan om gedachten en gevoelens, kennis en inzichten, dromen en angsten te verzamelen van de oudere generaties.De interviews geven de geest weer van hun eigen leefgemeenschappen en ook de verschillen tussen de diverse groepen, hun gezamenlijke geschiedenis en lijdensweg, en hun sterke behoefte aan een leven in vrijheid. Het boek zal een grote rol gaan spelen in de vertegenwoordiging van de San in de toekomst. Prijs € 50,- (excl. verzendkosten).

 4. Herovering van het Paradijs” Reizen met inheemse volken van Zuidelijk Afrika door de bekende fotograaf Paul Weinberg. Uitgave van Novib fotograaf Paul Weinberg. € 15,- (excl. verzendkosten).

 5. Contemporary San Art” Storytelling about the Art of the Kalahari Desert Busmen of Botswana. Door Ankie van de Camp. € 15,- (excl. verzendkosten).

 6. I don’t know why I was created” Het verhaal van Dada over Dada, zij werd bekend en geliefd als artieste van het Kuru Art project in D’kar in het Ghanzi district van Botswana. Haar werk werd geëxposeerd in heel Zuidelijk Afrika, Europa, Japan, UK en United States of America. Door Dada Coex’ae Qgam. € 50,- (excl. verzendkosten).

 7. Undiscovered and Overlooked?” (uitgegeven door WIMSA (Working Group of Indigenous Minorities in Southern Africa). The Haillom of Namibia and their identity. € 7,50 (excl. verzendkosten).